{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we enkel functionele cookies.

Lessenreeks Anonymous level 1


Deze lessenreeks is enkel toegankelijk voor kinderen die Python level 2 hebben gevolgd. 
 

WAT LEER JE IN ANONYMOUS LEVEL 1 (server)?

Cyberaanvallen komen steeds vaker in het nieuws. Bedrijf A is gehackt, bedrijf B is dan weer getroffen door ransomware en dagelijks zijn meerdere personen slachtoffer van phishing.


Maar hoe gebeurt dit? Hoe gaan hackers te werk? En hoe kan je jezelf daartegen beschermen? Je kan de antwoorden op deze vragen terugvinden in de cybersecurity-lessenreeks Anonymous van CodeFever!
In tegenstelling tot andere cybersecurity-lessen zal je bij CodeFever hands-on vulnerabilities leren vinden, exploits uitvoeren, zelf malware genereren, wifi hacken, paswoorden kraken, maar ook deze kennis toepassen in een echte Capture The Flag (een échte hacking-opdracht).


Al de lessen gaan door op virtuele machines die CodeFever gemaakt heeft en beschikbaar stelt voor de studenten, zodat iedereen legaal en veilig kan leren hacken!
Natuurlijk komen zaken zoals computernetwerken, Linux, Bash scripting, virtuele machines, webservers en nog veel meer aan bod. Zo kan je in 12 lessen volledig begrijpen hoe en waarom cyberaanvallen mogelijk zijn.
Meer weten over Anonymous? Bekijk zeker onze aftermovie van editie najaar 2023.


HOE VERLOOPT DE LESSENREEKS?

Deze lessenreeks is blended, dus een mix tussen live-les (in Gent) en zelfstandig leren thuis. 
Deze lessenreeks bestaat uit 12 lessen - waarvan er zes 'fysiek' (gespreid over drie lesdagen in Gent) en zes online (op eigen tempo - maar met ondersteuning) worden gegeven. 

De  lessen zijn volledig uitgewerkt met extra uitleg door onze Cybersecurity Expert. Je kind doorloopt zelfstandig deze lessen, en krijgt ondersteuning vanop afstand.
We maken nl. een Discordserver aan voor Anonymous, waarbij alle Anonymous-leden met elkaar kunnen communiceren, samenwerken en elkaar kunnen helpen. In deze groep zitten leerlingen maar dus ook CodeFever-leraren & -assistenten. 

De livelessen in Gent verlopen als volgt: 

  • 10u30-12u30: Deel 1
  • 12u30-13u15: Pauze - CodeFever voorziet drank & broodjes
  • 13u15-15u15: Deel 2 
  • 15u15-15u30: Afsluit

 

WAT ZIJN DE LESDATA? 

02/03 – Les 1, 2 & 3 (live in Gent) 
09/03 – Les 4
16/03 – Les 5
23/03 – Les 6 & 7 (live in Gent)
30/03 – Les 8 
20/04 – Les 9 
27/04 – Les 10 
04/05 – Les 11 & 12 – grote Capture the Flag-Game (live in Gent)

 
WAAROM BRENGEN WE NU ALLE KINDEREN IN EEN GROEP SAMEN?

Er zijn meerdere redenen die geleid hebben tot deze beslissing. 

  • We kiezen graag het juiste team lesgevers voor je kind. De materie cybersecurity is heel erg specifiek en vereist bepaalde technische kennis. Kortom, niet elke lesgever kan dit – op dit niveau – geven. 
  • Onze doorstroomgroepen worden klein in veel steden. Enkel de ‘crème-de-la-crème' blijft over. Dit level voor ieder kind in iedere stad organiseren is niet langer praktisch haalbaar. 
  • Anonymous-ervaringen van vorig jaar leerden ons dat kinderen met dezelfde interesses uit verschillende steden elkaar gewoon 'vinden', elkaar helpen en zelfs een jaar later nog met elkaar in contact staan. Gelijkgestemde zielen ;-) 
  • Om met het Anonymous-level te kunnen doen wat we willen doen, hebben we autonomie nodig. Op veel scholen hebben wij geen ‘installatie-rechten’ om software te installeren. Bovendien zijn ook de computers van de meeste scholen niet krachtig genoeg om de software te draaien die we nodig hebben.
  • We hebben toegang nodig tot een sterk wifi-netwerk waarbij leerlingen zaken kunnen installeren, maar ook hun laptops kunnen opladen, etc. Hogeschool Gent heeft dit. 
  • Op dit level zitten kinderen die al ver gevorderd zijn in het traject, met veel kennis en vaak veel talent. 
  • Uit de tevredenheidsenquête kwam regelmatig naar voren dat veel kinderen graag contact willen met kinderen uit de andere steden. Ze misten een ‘community-gevoel’. Met deze aanpak brengen we de kinderen regelmatig ‘live’ bij elkaar om kennis te maken en samen te werken. In dit concept zullen kinderen & leraren samen via Discord werken en elkaar kunnen helpen.
 
WAAROM IN GENT?

Hogeschool Gent Gebouw B is een gemakkelijk bereikbare locatie. 
Hij ligt op wandelafstand van station Gent Sint-Pieters, bij de afrit Gent Flanders Expo (IKEA) en heeft een parking.


https://www.hogent.be/dit-is-hogent/campussen/
De exacte info (wegbeschrijving naar het juiste gebouw, lokaal, …) ontvang je één dag voor de start van de lessenreeks. 

Kinderen mogen volledig zelfstandig toekomen met de trein en naar HoGent gaan. Voor kinderen die de weg niet goed kennen, voorzien we begeleiding vanaf het station. We spreken af aan de achterkant van Gent Sint-Pieters (spoor 12) en wandelen met hen heen & terug van het station tot het juiste lokaal in HoGent. Laat ons dit weten als je hiervan gebruik wil maken. 

Let wel: Gent is én blijft de enige locatie waar de Anonymous-lessenreeks zal plaatsvinden in de eerstkomende jaren.

 

WAT ALS MIJN KIND NIET NAAR DE LIVE-LESSEN KAN KOMEN?

Iedere les is 100% zelfstandig te volgen van thuis uit, met duidelijke uitleg. Maar we geloven sterk in de ‘livelessen’ waar de Anonymousleden (kinderen, leraren en assistenten) elkaar leren kennen en waar er ‘gezichten’ worden geplakt op iedereen die in het Discord-kanaal aanwezig is. De eerste les zorgen we voor de installatie van de juiste tools en we geven een kick-off. De laatste fysieke les zal een heel leuke uitdaging zijn, een Capture The Flag (een échte hacking-opdracht), waar ook echt hele mooie prijzen mee te winnen vallen. 

 
WAAROM MOET MIJN KIND ZELF EEN LAPTOP MEE NEMEN? 

Eerst en vooral wordt deze tijdens de live-lessen gebruikt. De eigen laptops van de deelnemers kunnen niet verzekerd worden door CodeFever. CodeFever kan niet verantwoordelijk of aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade, diefstal of verlies. Om er zeker van te zijn dat de software die gebruikt wordt tijdens deze lessenreeks perfect werkt, voorzien we praktische en technische ondersteuning door het CodeFever-team. We kijken samen met je kind de instellingen na, zetten hen op weg, etc. 


De minimumvereisten van de laptop die je kind meeneemt zijn: 

  • 8GB RAM
  • I5 4th gen. processor
  • Windows 10  
  • Maak zeker 200GB vrij voor de Virtuele Machines
  • Geen Apple Macbook met M1/M2/M3 chip
 
WAT WORDT GEïNSTALLEERD OP DE LAPTOP?

De enige programma’s die je kind nodig heeft, zijn VirtualBox en Discord.

Iedere les maken we gebruik van virtuele machines. Deze kunnen ze gebruiken door middel van een programma zoals VirtualBox. Ze importeren de virtuele machine en kunnen dan in een veilige virtuele omgeving werken zonder het OS van de fysieke computer aan te tasten. Een virtuele machine importeren en gebruiken wordt doorheen de lessenreeks uitgelegd. Het grote voordeel aan een virtuele omgeving is dat als er iets fout loopt je gewoon weer opnieuw kan beginnen zonder schade aan het besturingssysteem van je computer. 

Daarnaast gebruiken we Discord als communicatiekanaal. De kans is groot dat uw kind Discord al kent en een fervente gebruiker is. We gebruiken dit programma om te chatten met de hele clan. 
De leraar kan hierin vragen beantwoorden of de kinderen kunnen elkaar helpen. Iedereen wordt toegevoegd aan verschillende channels, waaronder ook één channel per les. Zo kunnen de kinderen delen hoe ver ze staan, wat ze van het level vinden, … Zo willen we ook zorgen dat er toch een soort groepsgevoel is tijdens het volgen van deze lessenreeks.

 

VOOR WIE?

Het CodeFever-concept met de verschillende levels is jullie uiteraard gekend. Deze lessenreeks is bedoeld voor kinderen die Python Level 2 reeds gevolgd hebben.